Scroll to top
Back
Produkt

Wayfinding för Friluftsområden

  • 01: KOSTNADSEFFEKTIVT PILSKYLTSYSTEM MED INTEGRERADE KARTOR

  • 02: TYDLIGA PILSKYLTAR KOMBINERAR RIKTNING- OCH FÄRGKODNING

  • 03: EGEN TYDLIG KARTDESIGN PÅ SKYLTAR, WEBB OCH I MOBIL MED GPS- OCH BLUETOOTHSTÖD

  • 04: ENKEL UPPSÄTTNING och underhåll

Scroll

Pilskyltning + Digital spårkarta =

Wayfinding för friluftsområden

Det miljöriktiga pilskyltningskonceptet visar både riktning, spårtyp och ledfärg i ett.

Den specialritade digitala spårkartan visar tydligt egna spår och leder och kan användas i alla medier, på välkomstskylt, webb och kostnadsfri mobilapp.

Pilskyltsystemet

TYDLIGT – Skapar en enkel och säker navigation och minimerar antalet skyltar.
ANVÄNDARVÄNLIGT – Tydligt att följa i naturen och enkelt att montera och uppdatera för ansvariga.
MILJÖRIKTIGT – Skyltar monteras med spännband på träd för minimal åverkan.

Pilskyltning i friluftsområden gör det enkelt och säkert att hitta rätt. De färgkodade pilarna är visuellt mycket tydliga vilket minimerar antalet skyltar och därmed kostnader.
Den mönsterskyddade skyltdesignen är miljöriktig och gör ingen åverkan på träd och natur. Man slipper måla på eller slå i metall i trädstammen.

Pilarna är lättapplicerade på den specialbockade plåten och kan göras direkt vid uppsättning vilket gör ledskyltning snabb och enkel för ansvariga.

4 tips och råd från arboristen

– Inverkan behöver inte betyda åverkan. En rätt utförd wayfindingplan utomhus är där man följer minsta möjliga påverkan på miljö kontra syftet säkerhetsmässigt att hitta rätt.

1. Stolpe eller skyltställ med skyltmedie som fästs i mark med t ex markskruv har liten påverkan på runt- omliggande växter och träd förutsatt att man inte träffar större rötter. Det behövs också klartecken från markägare.

2. Att fästa skyltmediet direkt på befintligt träd/växt fungerar utmärkt om man är försiktig och använder en tunn förnicklad/rostfri skruv. Skruven kan ”ätas” upp av det växande stammen så det ska vara lätt att skriva ut den en bit med jämna mellanrum. Trädet tar ingen skada om det görs med omtanke.

3. På känsliga stammar kan textilband som spänns runt stammen användas. Det måste släppas på med jämna mellanrum för att inte ”strypa” trädet när det växer.

4. En beprövad metod är att måla symbol/pil direkt på stammen. Använder man rätt typ av färg och bara målar på barkytan gör det minimal påverkan på trädet. Problemet är tydligheten eftersom bakgrunden förändras hela tiden.

Dessa råd kommer från professionella arborister och miljöforskning.

Digital spårkarta

TYDLIG – Den specialritade spårkartan förstärker områdets spår och leder och ger en säkrare navigation.
ANVÄNDARVÄNLIG – Kartan ger en tydlig och snabb överblick för upplevelseplanering med interaktivitet på webb och GPS-spårning i mobilapp.
KANALFRI – Den digitala kartan används i tryck på välkomstskyltar, på webb samt i mobilapp.

Georefererad karta där friluftsområdets spår och leder är i fokus skapar upplevd säkerhet och tydlighet. Spårkartan utvecklas för att fungera på alla plattformar – Med GPS i mobilapp – Interaktiv webbkarta med valbar information om friluftsområdets upplevelser – Tryckfärdig karta till välkomst- och infoskyltning.

Nedan är ett exempel på hur vi applicerar kartan på webben.

Pilskyltsystemets användning och uppsättning


Pilskyltsystemet består av färgkodade pildekaler som enkelt monteras på specialbockade aluplåtar i tre storlekar beroende på antalet pilardekaler. Områdesansvariga kan löpande applicera pildekalerna vartefter spåret skyltas upp. Miljöriktig uppsättning på träd görs enkelt med reglerbara spännband för minimal påverkan, ingen målarfärg och inga spikar. På befintliga stolpar skruvas plåten enkelt upp.

Digital spårkartas användning

Specialritad digital spårkarta kan användas för navigering offline i spåret och på webb för planering. QR-kod på startplatser gör det enkelt att ladda ned gratisapp med kartan. Kartmaterial och integreringar är enkla att uppdatera och hantera.


App: GPS positionering offline, ladda ner kartan / Inbyggd kompass / Registrera GPS-spår, var du gått/cyklat, höjdskillnader, distans, tid mm / Lägg till pins på kartan med anteckningar och foton
Webb: Tända/släcka olika typer av leder / Responsiv och mobilanpassad / Information om vald led / Översiktskarta / Nedladdningsbar för utskrift
Printad karta: Med QR-koder för att ladda ner App.

Verifierad av MonsterInsights